Leopoldov – Pomník Jarolímovi Gucmanovi
obec Leopoldov, okres Hlohovec, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Pomník prešiel niekoľkými zmenami. Kedysi bol na kamennom podstavci železný tank, dnes ho vystriedala socha zobrazujúca vrtuľu z lietadla. [1]

Jarolím Gucman bol príslušník 1. československej leteckej divízie, ktorý 28. apríla 1945 podľahol zraneniam spôsobeným haváriou lietadla. Leopoldov už bol vtedy oslobodený a o pár dní na to skončila vojna. Jarolím Gucman mal vtedy len 23 rokov a padol na prahu slobodnej vlasti. S poškodeným lietadlom sa usiloval zosadnúť pri Wodzislawi a Ratibore, ale horiace lietadlo sa mu na rozdiel od spoluletca už nepodarilo opustiť. Pochovaný je neďaleko miesta havárie. [2]

V knihe Z Buzuluku do Prahy ho spomína armádny generál a neskorší prezident Ludvík Svoboda a rodák M. Piovarči krátko pred svojou smrťou na jeho počesť napísal biografickú knižku Najmladší pilot pluku (vydalo ju mesto Leopoldov v roku 2012). [3]

Gucman sa narodil v rodine železničiara a s letectvom sa dostal prvý raz do kontaktu v Žiline. V roku 1940 narukoval do armády, absolvoval poddôstojnícku školu a pilotný výcvik v Trenčíne. Slúžil vo Zvolene a v roku 1943 na Kryme absolvoval preškolenie na nemecký bombardér Heinkel He-111. Po zranení a rekonvalescencii slúžil na letiskách v Žiline a Poprade, odkiaľ v roku 1944 odletel do ZSSR a bol pridelený k 3. českolsovenskému bojovému leteckému pluku. Absolvoval preškolenie na vojnové lietadlo Iljušin Il-2. V rámci svojho pluku sa zapojil do tzv. Ostravskej operácie a 28. 4. 1945 okolo 18.00 h bolo jeho lietadlo zasiahnuté nemeckou paľbou. [4]

Stav pamiatky je dobrý.
Pomník stojí v mestskom parku.