Levoča - pranier (klietka hanby)
obec Levoča, okres Levoča, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pranier – klietka hanby je solitérnym objektom, vytvoreným krátko po roku 1600 ako dobové zariadenie používané na verejné pranierovanie občanov za rôzne priestupky. Je dielom neznámeho miestneho kováča – kovolejára. [1]

Pranier stál ešte koncom 18. storočia v priestore pred západnou fasádou radnice oproti Thurzovmu domu. Po úpravách námestia sa v roku 1823 dostal do nemocničného parku, odkiaľ bol prevezený na dnešné miesto a v roku 1933 osadený na nový kamenný podstavec rodinou Júliusa Probstnera, ktorý sa zaslúžil o záchranu toho diela. [2]

Kovová šesťhranná konštrukcia z diagonálne prevliekaných prútov plného štvorcového profilu je spevnená vertikálnymi tyčami spojenými vo výške 200 cm oceľovou pásovinou. Kupolovité ukončenie tvorí šesťboká lucerna z prevliekaných prútov osadená na okulus v strede kupoly. Základnú diagonálnu konštrukciu klietky zdobí v strede kováčska výzdoba z plného štvorcového profilu v tvare sŕdc, kruhov a pravidelných ornamentálnych častí z kovaných oceľových profilov. [3]

Konštrukcia klietky je osadená na šesťbokom sokli z pieskovcových kvádrov. V minulosti boli na vrchných stranách pieskovcového základu osadené bronzové nápisové tabuľky so slovenských, ruským, nemeckým, anglickým, francúzskym a maďarským textom: „Túto klietku hanby, nazvanú „Ketterhäuschen“, ktorá pochádza asi z roku 1600, od skazy zachránil Probstner senior roku 1823 a dedičia jeho vnuka Júlia Probstnera darom vrátili svojmu rodnému mestu roku 1933.“ [4]

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí pred radnicou.
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – Levoča. Bratislava: Pamiatkový úrad a Slovart, 2016. s. 634.
[2 - 4] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – Levoča. s. 634.