Lipany - Synagóga
obec Lipany, okres Sabinov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Na konci 18. a začiatkom 19. storočia sa židia sťahovali z poľskej Haliče do Šarišskej stolice. Kým do roku 1783 ich prišlo 1576, v roku 1813 ich už bolo 6 550. Prvé písomné správy uvádzajú, že v roku 1813 bolo v Lipanoch 12 židov a v ich okolí do vzdialenosti 8 – 10 km až 800 židovských prisťahovalcov. [1]

Až v roku 1873 bola v Lipanoch ustanovená židovská obec a prvým lipanským rabínom bol Moses Margareten, ktorý tu pôsobil až do svojej smrti, do roku 1898. Prvú synagógu si židia postavili v roku 1859. Bola to jednoduchá drevená budova. Na jej mieste si v roku 1929 postavili murovanú, ktorá sa zachovala vo výrazne zmenenej podobe dodnes. [2] Autorom projektu bol prešovský architekt Eugen Bárkány. [3] Židovská sakrálna stavba architektonicky dokumentovala svoje náboženské poslanie. Na priečelí boli zobrazené židovské náboženské symboly. [4] Prestavbou na začiatku 70. rokov 20. storočia zmenila synagóga svoj vzhľad na nepoznanie.

Vo východnej fasáde prerazili výklad. Iba motív Desatora na zábradlí pripomína pôvodný účel stavby. [5]

Využíva sa ako administratívna budova s kanceláriami. [6]
Sabinovská ulica