Lipovec - zvonica
obec Lipovec, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Zvonica postavená v roku 1959 ako náhradu pôvodnej z roku 1838, ktorá sa nachádzala v južnej časti obce na mieste derivačného kanála Vodného diela Krpeľany – Sučany – Lipovec. Ide o prízemnú jednoduchú murovanú zvonicu so štvorcovým pôdorysom. Je to dvojpriestorový objekt s dvoma samostatnými vstupmi, dvoma pravouhlými okennými otvormi a dreveným schodiskom do podstrešia so zvonom. Stavbu ukončuje stanová strecha s plechovou krytinou zavŕšená vežičkou s doskovým debnením, zvukovými otvormi a kovovým krížom vo vrchole. [1]

Zvonica vznikla pod vedením stavebného majstra Blaha z Priekopy (Martin). [2]

Vo zvonici sa nachádza neskorobarokový zvon, ktorý je zavesený na drevenej hlave s pôvodným kovaním. Datovaný je na nápisovej páske po obvode čepca: SUIS ME COMMUNITAS LIPOVIENSIS SUMPTIBUS CONFICI CURAVIT. A. 1780. Nápis je vymedzený dvoma prstencami, inak je telo zvona hladké. [3]

Rekonštrukcia.

V Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky je zapísaný iba zvon pod číslom 4735/0. [4]

Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Prístup
Stojí pred cintorínom. Nachádza sa v ohrade cintorína ako jej súčasť. Situovaná je na južnom okraji obecného cintorína v centre Lipovca.
Poznámky
[1] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Martin. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovart, 2012. s. 404 - 405.
[2] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Martin. s. 404.
[3 - 4] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Martin. s. 405.