Liptovská Teplička - Kostol sv. Jána Krstiteľa
obec Liptovská Teplička, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1759. Obnovený bol v roku 1803. Renovovali ho v roku 1952. Je to jednoloďová stavba so segmentovým zakončením presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Po stranách veže sú prístavby. Presbytérium je zaklenuté pruskou klenbou, v lodi je valená klenba s nadokennými lunetami. Hladké fasády majú obdĺžnikové okná, v prístavbách z oboch strán veže sú výklenky so sochami svätcov. Výmaľba kostola z roku 1952 je E. Flašára. [1] Veža je členená lizénovým rámovaním a zakončená ihlanom.

Vnútorné zariadenie v historizujúcich pseudoslohoch je z konca 19. storočia, dodané zväčša z Tirolska (Prinoth). Z pôvodného zariadenia sa zachovala kazateľnica zo začiatku 19. storočia a parapet s ľudovými plastikami evanjelistov. Rokoková krstiteľnica je z čias okolo roku 1770. Lavice sú zo začiatku 19. storočia so znakmi barokových reminiscencií. Voľný obraz Krista na púšti a Návrat márnotratného syna od E. Flašára z roku 1952. [2]

Pôvodný drevený kostol z roku 1706 stál na inom mieste a po dostavení terajšieho murovaného kostola zanikol. Nový kostol vysvätili v roku 1759. Na vstupnom portáli je však skoršie vročenie, a to z roku 1733. Neskôr Tepličania ku kostolu pristavali sakristiu a napokon aj predsieň (tzv. furtku). [3]