Liptovský Hrádok - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Liptovský Hrádok, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnku údajne postavili na pamiatku tých, ktorí umreli alebo sa zranili pri stavbe kaštieľa. Vznikla pravdepodobne v prvej polovici 19. storočia a zachovala sa najmä vďaka neprístupnej polohe. Reštaurátori našli na boku kaplnky otvor. Predpokladajú, že v ňom býval uložený kahanec alebo lucerna. Svetlo mohlo pomáhať cestujúcim pri orientácii. Svätý Ján Nepomucký je patrónom pocestných, námorníkov, mlynárov, pltníkov, ale aj spovedníkov a Čiech. [1]

V minulosti boli v kaplnke aj iné sochy, napríklad Panny Márie či sv. Floriána. Kaplnka však nebolo zapísaná medzi pamiatkami a pátraním sa zistilo, že nebola súčasťou hradu, kaštieľa a nepatrila ani cirkvi. [2]

Rekonštrukcia.

Obnova sa uskutočnila v roku 2016. Sochu sv. Jána Nepomuckého niekto v minulosti natrel gumeným náterom a tým ju zadusil. Museli ho odstrániť, aby kameň znova dýchal a aby ho stabilizovali. Pred sochu dali priesvitnú ochrannú sieť, lebo bola dotlčená. Niekto do nej zrejme hádzal kamene. Svätca charakterizuje svätožiara s piatimi hviezdami, ale soche chýbala. Reštaurátori ju preto doplnili. [3]

Stojí na skalnatom brale v jazierku pri hrade a kaštieli.
Fotogaléria
Liptovský Hrádok - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 6/2017Liptovský Hrádok - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 6/2017Liptovský Hrádok - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 6/2017Liptovský Hrádok - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 6/2017Liptovský Hrádok - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Hana Farkašová 6/2017
Poznámky
[1 - 3] GEJDOŠ, Miro: Opravujú kaplnku v strede hradného jazierka. 21. jún 2016 https://myliptov.sme.sk/c/8207479/opravuju-kaplnku-v-strede-hradneho-jazierka.html (2.3.2020)