Liptovský Ján - Evanjelický kostol
Liptovský Svätý Ján
obec Liptovský Ján, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1785. Po požiari v roku 1907 bol prestavaný v pseudogotickom slohu. Ide o sieňový priestor s dvoma klenbovými poľami. [1] Predstavaná veža je zakončená ihlanom. Hladké fasády sú členené lomenými neogotickými oknami.

Oltár z roku 1902 je neobarokový so stĺpovou architektúrou, nadstavcovým štítom a ústredným obrazom Krista na kríži, na bokoch sú úponkové neorokokové uši. [2]

Po veľkom požiari v roku 1907, ktorý vznikol 5. októbra večer o 20. hodine a do rána 6. októbra kostol ľahol popolom, všetko, čo bolo z dreva, zhorelo. Podarilo sa zachrániť len krstiteľnicu, čiernu zástavu a pozlátený kalich z roku 1706. Zhorela aj veža a iba zázrakom zostali zvony, ktoré boli neskoršie predané. [3]

Fotogaléria
Liptovský Ján - Evanjelický kostol foto © Hana Farkašová 10/2016Liptovský Ján - Evanjelický kostol foto © Hana Farkašová 10/2016Liptovský Ján - Evanjelický kostol foto © Hana Farkašová 10/2016Liptovský Ján - Evanjelický kostol foto © Hana Farkašová 10/2016Liptovský Ján - Evanjelický kostol foto © Hana Farkašová 10/2016