Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho
Liptovský Svätý Ján
obec Liptovský Ján, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
V jadre je to renesančná bloková stavba zo 17. storočia. [1] Kaštieľ v 18. storočí barokovo nadstavali. V 30-tych rokoch 19. storočia bol empírovo upravený a prefasádovaný. [2] Kaštieľ je dvojpodlažná obdĺžniková budova s mierne vystupujúcim rizalitom, na poschodí členenom dvojstĺpmi. Na slepých archivoltách prízemných okien sú štukové vejárové ozdoby. Kaštieľ má čiastočne zachovanú dispozíciu s renesančne klenutými priestormi. [3]
Stav historického sídla je dobrý.
Nachádza sa v juhozápadnej časti obce.
Fotogaléria
Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho foto © Viliam Mazanec 8/2000Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho foto © Marián Jarina 10/2012Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho foto © Marián Jarina 10/2012Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho foto © Marián Jarina 10/2012Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho foto © Hana Farkašová 10/2016Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho foto © Hana Farkašová 10/2016Liptovský Ján - Kaštieľ Eugena Svätojánskeho foto © Hana Farkašová 10/2016