Liptovský Trnovec - Kostol sv. Ducha
Trnovec
obec Liptovský Trnovec, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1810 – 1820 na mieste stredovekého sakrálneho objektu (gotického zo 14. storočia). Ide o jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou, ktorá je komponovaná do širokého štítu hlavného priečelia, jej hmota je členená horizontálnou bosážou. Fasáda a interiér redukujú čiastočne staršie barokové prvky. [1] Vežu zastrešuje ihlan.

Hlavný oltár je rokokovo-klasicistický z čias okolo roku 1820, uprostred obraz Zoslania svätého Ducha od J. V. Drengubjaka z roku 1822. Bočný oltár Panny Márie, neogoticky upravená stredná časť niekdajšieho gotického oltára s plastikou Madony z rokov 1470 – 1480 a premaľovanými obrazmi štyroch svätíc (sv. Margity, Kataríny, Doroty a Barbory) v štvorpoľovom usporiadaní. Dve krídla, predela a socha niekdajšieho oltára sv. Mikuláša boli v roku 1903 prenesené do katolíckeho kostola v Liptovskom Mikuláši. Kristu na kríži je baroková plastika z 18. storočia. [2]

Fotogaléria
Liptovský Trnovec - Kostol sv. Ducha foto © Patrik Kunec 4/2015Liptovský Trnovec - Kostol sv. Ducha foto © Jana Lacková 9/2022Liptovský Trnovec - Kostol sv. Ducha foto © Jana Lacková 9/2022Liptovský Trnovec - Kostol sv. Ducha foto © Jana Lacková 9/2022Liptovský Trnovec - Kostol sv. Ducha foto © Jana Lacková 9/2022