Lopej - Kostol sv. Juraja
obec Podbrezová, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol s čiastočne zachovanou gotickou dispozíciou. V roku 1752 bol zbarokizovaný, nanovo zaklenutý a rozšírený vežou. Jednoloďový kostol s polygonálnym oltárnym uzáverom, zaklenutým krížovými hrebienkovými klenbami podobne ako v lodi. Z gotickej stavebnej fázy sa zachovali lomené portály, pastofórium a polychrómované okno v uzávere presbytéria. Vo veži sa kedysi nachádzali dve barokové plastiky z 18. storočia a na okne presbytéria gotická polychrómia. Presbytérium sa prístavbou veže dostalo do jej interiéru. [1] Veža je krytá barokovou laternovou baňou.

Okolo kostola je nízka kamenná ohrada so strieľňami zo 17. storočia, ktorá slúžila ako dočasný obranný múr. V ohrade bol vedľa kostola kedysi cintorín. [2]