Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého
obec Ľubietová, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kaplnka postavená v roku 1803 z príspevkov farníkov. Posvätená bola v roku 1807. [1] Je to malý sakrálny objekt s polkruhovým uzáverom a strešnou vežičkou, ktorá má ihlancovú strechu. Fasády sú hladké, členené segmentovo ukončenými oknami.

V interiéri sa nachádza neskorobaroková socha sv. Jána Nepomuckého od ľubietovského rodáka sochára Vavrinca Dunajského (* 15. júl 1784, Ľubietová – † 15. február 1833, Budapešť). [2]

Stav kaplnky je dobrý.
Fotogaléria
Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého (v pozadí napravo Mestský dom a naľavo Kostol sv. Márie Magdalény) foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého (v pozadí napravo Mestský dom a naľavo Kostol sv. Márie Magdalény) foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Kaplnka sv. Jána Nepomuckého foto © Jana Lacková 6/2020
[1 - 2] Informačná tabuľa v teréne. 6/2020