Ľubietová - Mestský dom
obec Ľubietová, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Ešte v 19. storočí stál na miestne dnešného mestského domu objekt mestského hradu. Mestský dom vznikol v rokoch 1894 – 1895 na mieste niekdajšieho mestského hradu z roku 1564. Staviteľom bol Giovani Angelico, taliansky kamenársky majster z Udine. [1] Je to dvojpodlažný sedemosový objekt, ktorý má vstavanú štíhlu polygonálnu vežu.

V mestskom dome bola v roku 1996 zriadená muzeálna miestnosť, aby návštevníkom obce priblížila dejiny kedysi významného banského mesta a staré remeslá. [2]

Stav mestského domu je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v strede obce. Nachádza sa na námestí. Sídli v ňom obecný úrad a matrika.
Fotogaléria
Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom  foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom a zvyšky mestského hradu foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020Ľubietová - Mestský dom foto © Jana Lacková 6/2020
[1 - 2] Informačná tabuľa v teréne. (6/2020)