Kúpeľná architektúra   späť
Ľubochňa - Grandhotel Bratislava
obec Ľubochňa, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Secesná budova bývalého hotela Bratislava bola postavená okolo roku 1908. Vo svojej dobe išlo o najmodernejší miestny hotel, ktorý ponúkal vysokú úroveň služieb, čomu zodpovedalo exkluzívne vyhotovenie interiérov a technické zariadenie (od začiatku bol vybavený osobným výťahom). V preberacom protokole z roku 1919, keď sa kúpele dostali pod štátnu správu, sa hotel spomína ako najväčší a najcennejší objekt kúpeľov. [1]

Trojpodlažný trojtraktový objekt s podkrovím v minulosti obsahoval 52 izieb a byt správcu kúpeľov. Radikálnejšie zmeny priniesli 60. roky 20. storočia, keď bol do schodiska s vitrážami umiestnený nový výťah a k budove pripojili trojicu prízemných objektov zo začiatku 20. storočia s vaňovými kúpeľmi. Pri zvyšovaní ubytovacej kapacity v 80. rokoch 20. storočia prestavali hrazdené podkrovie, pôvodne osvetlené vikiermi. [2]

Prvej menšej obnovy sa objekt dočkal v roku 1920. [3]

K rehabilitácii pamiatky viedla až komplexná rekonštrukcia v roku 1998 so snahou o prinavrátenie secesného výrazu interiérov. [4]

Stav budovy je dobrý.
Fotogaléria
Ľubochňa - Grandhotel Bratislava zp © Viliam Mazanec, archív (dobová pohľadnica, 60. roky 20. storočia)Ľubochňa - Grandhotel Bratislava zp © Viliam Mazanec, archív (detail dobovej pohľadnice, 60. roky 20. storočia)Ľubochňa - Grandhotel Bratislava zp © Viliam Mazanec, archív (detail dobovej pohľadnice, 60. roky 20. storočia)Ľubochňa - Grandhotel Bratislava zp © Viliam Mazanec, archív (detail dobovej pohľadnice, 60. roky 20. storočia)Ľubochňa - Grandhotel Bratislava foto © Patrik Kunec 7/2022Ľubochňa - Grandhotel Bratislava foto © Patrik Kunec 7/2022
[1] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. Bratislava: FOIBOS BOOKS SK s.r.o., 2014. s. 98.
[2 - 4] DULLA, Matúš et al.: Slávne kúpele Slovenska. s. 98.