Lučenec - Mestský park
obec Lučenec, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Mestský park patrí k obľúbeným oddychovým zónam v meste. Svojím vzhľadom, rozlohou a množstvom vzácnych drevín patrí k najhodnotnejším a najkrajším na Slovensku. Jeho súčasťou je umelo vybudované jazierko a množstvo oddychových atraktivít. Park je oázou mesta. [1]

Založený bol ešte v roku 1884. Pri jeho budovaní využili francúzsky, anglický a voľne krajinársky záhradný sloh. Bývalý Alžbetin park, dnes Park kultúry a oddychu, sa rozprestiera na ploche 17 hektárov. Nachádza sa v ňom 35 druhov cudzokrajných drevín. [2]

Mesto Lučenec je nádherné a prekrásne je aj jeho okolie s množstvom pamiatok. Mestský park je pre návštevníka Lučenca veľkým prekvapením. Ostane až šokovaný. Park má silnú atmosféru, je rozľahlý a bohatý na množstvo zelene. Ide o jedinečný mestský park na Slovensku.

Stav parku je dobrý. Slúži svojmu účelu.
[2] KOVÁCSOVÁ, Klaudia: Park je oázou mesta. (16. jún 2015) https://mynovohrad.sme.sk/c/7861405/park-je-oazou-mesta.html (9.5.2018)