Lučenec - Starý židovský cintorín
obec Lučenec, okres Lučenec, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Na základe zachovaných náhrobných kameňov možno predpokladať, že prvý takzvaný starý židovský cintorín založili začiatkom 19. storočia súčasne so založením pohrebného spolku Chevra Kadisa. Po rozdelení židovskej náboženskej obce bol v roku 1871 bol založený druhý takzvaný nový židovský cintorín. Jednotlivé náboženské obce si v podstate cintoríny rozdelili. Starý cintorín začala používať ortodoxná obec (posledný pohreb sa na ňom konal v 40. rokoch 20. storočia), nový cintorín používali neológovia. [1]

Na starom cintoríne je približne 280 zachovalých hrobov. Najstaršie z nich (pred rokom 1848) sa nachádzajú v severnej časti cintorína. [2]

Pred vojnou žilo v meste okolo tritisíc Židov. Mnohí sa po vojne presťahovali do Izraela a Ameriky. Keď prídu na Slovensko, navštívia hroby svojich predkov. Židovská komunita v Lučenci má v súčasnosti dvadsať členov. Ľudská predstavivosť nestačí vnímať hrôzu toho, čo Židia počas druhej svetovej vojny prežili.

Cintorín je ukrytý medzi rodinnými domami na Mocsáryho ulici.
Poznámky
[1 - 2] PAUČOVÁ, Andrea – PUNTIGÁN, Jozef: Neologická synagóga a židovská komunita v Lučenci. In: Pamiatky a múzeá, 2004, č. 3, s. 43.