Lučivná
Thökölyovský kaštieľ
obec Lučivná, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ zo začiatku 17. storočia. Prestavaný bol v 19. storočí a neskoršie upravovaný. Kaštieľ Lučivná je dvojpodlažná obdĺžniková bloková budova, na fasádach s lizénovým členením a v podstrešnej rímse s oblúčikovým vlysom. Pôvodná dispozícia bola narušená neskoršími stavebnými úpravami. V troch prízemných miestnostiach sú valené klenby s lunetami. [1]

Poslednými vlastníkmi kaštieľa boli až do roku 1945 potomkovia starého rodu Váradi-Szakmari. Rodina ho kúpila od mesta Kežmarok. Majetok jej bol po 2. svetovej vojne skonfiškovaný štátom, ktorý už riadila komunistická strana. Niektoré časti pôvodného nábytku a zariadenia sa dnes nachádzajú vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach. Spoznať ich možno podľa symbolu vrany. Posledný člen rodiny zomrel v roku 1960. Je pochovaný na rodinnom cintoríne v Lučivnej. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ je súkromným majetkom a slúži ako reštaurácia a hotel.
Stojí takmer v strede obce.