Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa
obec Lučivná, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1814 na starších gotických základoch zo 14. storočia. Jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Interiér je zaklenutý českými a pruskými klenbami. Nad vstupom je murovaná organová empora. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. Veža má fasády hladké a je zakončená ihlanom s kupolou. [1]

Dva bočné oltáre sú neskorobarokové pendanty z konca 18. storočia, v strede nika s baldachýnom a spustenou drapériou. V nikách sú novšie sochy Piety a sv. Jozefa z 20. storočia. V nadstavci so zalomenými volútami sú ďalšie niky so sochami sv. Martina biskupa a sv. Jána Nepomuckého. Kamenná krstiteľnica je renesančná zo začiatku 17. storočia so zvyškami červenej polychrómie. Na profilovanej nohe s reliéfnym vínnym listom spočíva kupa s reliéfmi štyroch anjelikov. Vrchnák je barokový z roku 1715. Neskorobaroková drevorezba Ukrižovanie pochádza z konca 18. storočia. [2]

Fotogaléria
Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017Lučivná - Kostol sv. Martina biskupa foto © Hana Farkašová 6/2017