Luhyňa - Kalvínsky kostol
Legiňa
obec Luhyňa, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Luisézny kostol postavený v roku 1801(?). Jednoloďový sakrálny priestor, zaklenutý pruskými klenbami, má hlbší polygonálny uzáver s lunetami. Nad vstupom v interiéri je murovaný chór, otvárajúci sa dvoma arkádami. Mierne vystupujúca veža vstavaná do luisézneho priečelia ako dominanta štítu, z oboch strán konkávne profilovaného. Priečelie je členené lizénovým rámovaním. [1] Veža je krytá zvoncovitou laternovou strechou.

Kazateľnica je klasicistická zo začiatku 19. storočia. Obradový stôl je od stolára J. Penzesa z roku 1801, signovaný. [2]

V zime je kostol uzavretý, pretože nie je vykurovaný. Už niekoľkokrát bol rekonštruovaný a to hlavne z financií zo zahraničia. Omše sa v ňom slúžia v maďarskom jazyku. Pôvodne na jeho mieste stál drevený kostolík. Základný kameň bol položený 15.4.1807. Už v roku 1769 bol v obci prvý reformovaný kňaz. [3]

Kedysi sa zvonilo v kostole dvoma zvonmi, no jeden z nich už nefunguje. V kostole sa nachádza organ so zachovalými píšťalami. Zaujímavosťou kostola je strop. Predstavuje večernú oblohu plnú hviezd. Interiér kostola je pôvodný, kazateľnica je z kameňa a dreva, je na nej zobrazených desať božích prikázaní. Nad kazateľnicou sa nachádza latinský nápis z Markovho evanjelia. [4]

Stojí na vyvýšenine a je ho možné vidieť už z diaľky.