Lužianky - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Lužianky, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Kostol bol dostavaný v roku 1938. [1] Výstavbu viedol staviteľ Ing. Ladislav Terčanský z Hlohovca. [2] Sakrálny objekt vysvätili 18. marca 1939. [3]

Dĺžka kostola je 22 m, šírka 9 m a výška 9 m. [4] Ide o moderný jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a asymetricky umiestnenou vežou. Hladké fasády sú členené polkruhovo zakončenými oknami. Veža s výškou 32 m je zakončená ihlancom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu.

Oltár je rezbárske dielo rakúskych majstrov. V roku 1942 pribudli drevené sochy. [5] Nad oltárom je socha Panny Márie a nápis na stene : „Tvoje narodenie Panna, Božia rodička, zvestovalo radosť celému svetu.“ V kostole sú sochy sv. Jozefa, sv. Anny, sv. Terézie z Lisieux, sv. Antona a Krista Kráľa. [6]

Lužianky sa stali novou samostatnou farnosťou 1. decembra 1968. Stavba fary trvala vyše dvoch rokov, no po vyše roku stavby bolo prízemie fary už obývateľné. Požehnanie fary bolo 17. októbra 1971. [7]

Stojí v centrálnej časti obce.