Majerka (Ihľany) - Evanjelický kostol
obec Ihľany, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický tolerančný kostol postavený v roku 1787. Sieňový priestor s polkruhový oltárnym uzáverom a bez veže. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami. Fasády sú hladké. [1]

Rokokový oltár je z konca 18. storočia. V stĺpovej pilastrovej architektúre s rokajovou ornamentikou stoja sochy sv. Petra a Pavla apoštolov, ako aj Mojžiša a Árona. V strede sa nachádza obraz Kalvárie zo začiatku 20. storočia. Kazateľnica je baroková z konca 18. storočia, s polygonálnym parapetom, ktorý je členený kazetami a točenými stĺpikmi. Protestantská polychrómovaná drevená empora je rokoková z konca 18. storočia, s kazetami na parapete. Organ je klasicistický z prvej polovice 19. storočia. [2]

Prístup
Obec Ihľany vznikla v roku 1960 spojením obcí Majerka a Stotince. [3] Stojí v centre miestnej časti Majerka.