Malá Skalka (Skalka nad Váhom) - Kostol sv. Svorada a Benedikta
obec Skalka nad Váhom, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v roku 1745, pričom bola do novostavby začlenená staršia neskorogotická kaplnka sv. Doroty. Pôvodná kaplnka bola založená v roku 1520. Vežu k nej pristavali v roku 1713. Začlenením kaplnky do stavby vznikol dvojvežový kostol. Reštaurovali ho v roku 1924 pod vedením architekta J. Marka. Kostol je jednoloďová stavba s polkruhovou hlbokou apsidou. Bohato členené fasády boli akcentované dvojtónovou farebnou úpravou. Medzi dvoma vežami je sitovaný vykrojený barokový štít v šírke strednej trojosovej časti priečelia. Veže sú zastrešené malými plochými kupolami. [1]

Interiér má rovný kazetový drevený strop. Výmaľba kostola a vnútorné zariadenie je z roku 1924. [2] Hlavný oltár zdobia dve sochy pustovníkov Sv. Andreja-Svorada a Benedikta z roku 1924. Maľba svätcov na stene je dielom pátra Emila Prokopa z roku 1983. [3]

[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. s. 100 - 101.