Malé Kršteňany - Kostol Narodenia Panny Márie
obec Malé Kršteňany, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol zo 14. storočia. Prvé písomné zmienky sú z rokov 1332 – 1337. Objekt bol niekoľkokrát prestavaný. V 18. storočí bol obnovený a znovu zaklenutý. V roku 1934 ho takmer úplne prestavali. Z pôvodnej stavby sa zachovalo obvodové murivo a neskorogotické kamenné pastofórium s troma vežičkami. Dnes halový priestor s predstavanou vežou a bočnou kaplnkou, krytý železobetónovým! stropom, ktorého traverzy vytvárajú geometrické obrazce. Fasády sú hladké. [1]

Vnútorné zariadenie je z 20. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 uvádza v inventári kostola monštranciu renesančného tvaru s filigránom. [2]

Rekonštrukcia.

V roku 2002 sa uskutočnila striekanie fasády kostola a náter strechy veže, v roku 2003 dostal kostol novú krytinu časti krovu a boli vybudované prístrešky pred hlavným vchodom kostola.