Malý Kiar (Levice)
Kiar, Kýr
obec Levice, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická kúria postavená v prvej polovici 19. storočia. Prefasádovaná bola koncom 19. storočia. Je to jednopodlažná budova s pôdorysom nepravidelného T. Hlavná sedemosová fasáda s ústupkami, v piatej osi je vchod. V nadpraží okien sú polkruhové frontóny. Na bočnej fasáde je pristavaná sýpky. Podjazd je prístupný z priečelia, zaklenutý českou plackou. V miestnostiach sú kláštorní klenby, v priebežnej spojovacej chodbe sú české placky s medziklenbovými pásmi. [1]

Kúriu dal postaviť začiatkom 19. storočia gróf Majláth. Jej posledným majiteľom bol Juraj Majláth, ktorého pozemky si prenajímal Karol Razgha. V roku 1923 mu boli pozemky skonfiškované a rozpredané miestnym obyvateľom, ale i obyvateľom susedných obcí. [2]

Stav kúrie je zlý. Slúži na bývanie.