Marcelová - Kalvínsky kostol
Marcelove Kesy
obec Marcelová, okres Komárno, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1803 na spôsob tolerančných chrámov bez veže. Sakrálny objekt bol rozšírený vežou v roku 1836. Obnovili ho v roku 1906. Je to obdĺžniková sieňová stavba s pristavanou sakristiou a do štítového priečelia situovanou dvojposchodovou vežou. V priestore s rovným stropom je z troch strán drevená protestantská empora. Členená je iba hlavná štítová fasáda s vežou, ktorá má vykrojené štítové krídla, masív veže člení lizénový rám. Veža je zakončená terčíkovou rímsou, na ktorú dosadá cibuľovitá prilba. [1]

Kazateľnica je klasicistická s festónmi a rozetami na parapete a so strapcami na baldachýnovej strieške. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza barokový kalich s tepanou, bohato profilovanou kupou, z prvej polovice 18. storočia, bohoslužobné fajansové konvy s cínovými vekami zo začiatku 19. storočia. [2]