Marianka - Kaplnka sv. Anny
Mariatál
obec Marianka, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Ranobaroková kaplnka, ktorá bola postavená v roku 1691 južne od kostola. Je to centrálna šesťuhlá stavba s kupolou. V uhloch sú stĺpy s akantovými hlavicami, podložené pilastrami. Na rímsach pilierov a pilastrov je nasadená pomerne vysoká kupola. Fasáda je hladká, členená oknami s pásovou šambránou. Vstupný portál má v klenáku letopočet 1691. [1]

Interiér kaplnky má barokové štukové kartuše s maľbami zo začiatku 18. storočia. [2] Oltár kaplnky je z roku 1717, ktorý dal postaviť predstavený uhorskej provincie, Ľudovít Karlóczy. Nahradil pôvodný oltár z roku 1703. [3] Nad vchodom z vonkajšej strany múra je baroková málo zachovaná nástenná maľba sv. Anny Samotretej. [4] Nad ňou sa nachádza chronostichon – verš v ktorom sú vyznačené rímske číslice červenou farbou. Ak hodnoty čísel sčítame, výsledkom bude rok, v ktorom bola kaplnka postavená. [5]

Text chronostikonu:

HANC CAPELLAM EREX ERUNT SANCTÆ ANNÆ CLIENTES

VOS VOVETE VESTRA VOTA PSALLENTES

V preklade:

„Túto kaplnku postavili ctitelia sv. Anny. Aj Vy tu prichádzajte a spievajúc prednášajte svoje prosby“.

Stav kaplnky je dobrý.
Kaplnka sa nachádza v bezprostrednej blízkosti kostola.
Fotogaléria
Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Jana Lacková 7/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015Marianka - Kaplnka sv. Anny foto © Hana Farkašová 6/2015