Cintoríny civilné   späť
Martin - Národný cintorín
Turčiansky Svätý Martin
obec Martin, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Národný cintorín v Martine má výnimočné postavenie medzi pamiatkami z národnej histórie Slovákov. [1]

Martin – v minulosti chudobné a skromné mestečko – malo odvahu stať si na čelo národného boja Slovákov za slobodu tým, že prijalo do svojho lona prvý a jediný kultúrny spolok Slovákov v bývalom Rakúsko - Uhorsku – Maticu slovenskú. [2]

Prijali ju rozhľadení ľudia, ktorí tu žili a do rozkvetu ju vypestovala celá slovenská kultúrna a politická reprezentácia, ktorá sa v matičnom období prisťahovala do Martina. [3]

Na Národnom cintoríne ležia staré martinské rodiny, ktoré obetovali svoje finančné prostriedky a prácu svojich rúk zadarmo, aby postavili prvú budovu Matice slovenskej, hrávali divadlá, spievali v Slovenskom spevokole, finančne podporovali slovenskú tlač a Augustové slávnosti. Takto tvorili kultúrne zázemie ľuďom, významným Slovákom, ktorí predstavovali vtedajšiu špičku kultúrnych snažení na Slovensku. [4]

Pre tieto okolnosti bol Národný cintorín na návrh Slovenského ústavu pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody v Bratislave uznesením SNR zo dňa 21.11.1967 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku aj so súčasným určením ako pietnym miestom na pochovanie zomrelých národných kultúrnych dejateľov a osobností kultúrno-spoločenského života. [5]

(Zo štatútu Národného cintorína v Martine)

Národný cintorín obsahuje súbor hrobov a náhrobkov významných národných dejateľov, a to Svetozára Hurbana Vajanského, Janka Jesenského, Martina Kukučína, Andreja Kmeťa, Jozefa Škultétyho, Janka Kalinčiaka, Vladimíra Roya, Karola Kuzmányho, Eleny Maróthy Šoltésovej, Janka Francisciho, Viliama Paulinyho-Tótha, Františka Hečku, Mikuláša Štefana Ferienčíka, Matúša Dullu, Jána Melička, Štefana Krčméryho, Hany Meličkovej a iných. [6]

1975 – uskutočnila sa priebežná úprava a údržba celého areálu

1979 – postavili nové sociálne zariadenie, nové oplotenie a osadenie brán. Cintorín je v tom období v správe Matice slovenskej. [7]

Fotogaléria
Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023Martin - Národný cintorín foto © Viliam Mazanec 9/2023
Poznámky
[1 - 5] HALAŠA, Pavol – BUKOVSKÁ, Želmíra: Sprievodca po Národnom cintoríne. Martin: Matica slovenská, 1981. s. 10.
[6 - 7] PUŠKÁROVÁ, Blanka: Starostlivosť o národné kultúrne pamiatky. (Bilancia prác ústavu pri ochrane a obnove našich najvýznamnejších pamiatok) In: JUBILEJNÝ ZBORNÍK. 30 rokov Slovenského ústavu pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody v Bratislave. Bratislava: OBZOR, 1981. s. 105.