Merník - Evanjelický kostol
obec Merník, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne tolerančný kostol bez veže a chóru, ktorý postavili za obcou v rokoch 1784 - 1791. V roku 1863 ho rozšírili presbytériom a drevenou vežou. Po druhej svetovej vojne bol v rokoch 1951 – 1953 vybavený novou murovanou modernou vežou. [1] Nadstavba veže s hodinami pribudla v rokoch 2000 - 2001. [2] Veža je predstavaná a krytá vysokým ihlancom s hodinami.

Vnútornú výzdobu kostola tvorili v minulosti okrem iných predmetov aj štyri plastiky evanjelistov – sv. Lukáša, sv. Jána, sv. Marka a sv. Matúša. Polychrómované drevorezby svätcov pochádzajú z konca 18. storočia a kedysi boli umiestnené na kazateľnici a zaradené do štátneho zoznamu pamiatok Slovenska. Pravdepodobne v priebehu 60. rokov 20. storočia boli deportované do Zemplínskeho múzea v Michalovciach. V zozname bohoslužobných predmetov evanjelického chrámu sa nachádzal renesančný kalich z roku 1669, zhotovený z pozláteného striebra s tepaným dekorom „beschlagu“ a erbom. [3]