Michalok - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie
obec Michalok, okres Vranov nad Topľou, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol zo začiatku 18. storočia. Opravený bol v druhej polovici 18. storočia a koncom 19. storočia. Jednoloďová sakrálna stavba s presbytériom a predstavanou vežou. Prístavbami dvoch schodíšť z oboch strán sa veže sa stala čiastočne obostavanou. V exteriéri presbytérium s polygonálnym uzáverom, riešeným v lomenom trojuholníku. Klenby a klenbové pásy dosadajú na pilastre, ktoré členia loď. Hlavice pilastrov ukazujú plošnú štylizáciu volút a barokové mušle s končiarovým listom akantu. Nad oknami a vstupným portálom sú v exteriéri rokajové ornamenty. [1]

Vnútorné pseudohistorické zariadenie je z čias okolo roku 1923. Zo starého zariadenia sa zachovala iba socha Madony, stvárnená podľa vrcholnobarokových uhorských mariánskych sôch. [2]