Michalovce - Banková budova
obec Michalovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodný objekt bol postavený v 19. storočí. Začiatkom 20. storočia v priestoroch na poschodí sídlila najstaršia michalovská banka, na prízemí bola krčma a rozličné obchodíky. Okolo roku 1912 lekárnik a bankár, jeden z najbohatších a najvplyvnejších Michalovčanov – Bartolomej Czibur – inicioval prestavbu budovy v štýle uhorskej secesie. Objekt radikálne zmenil svoj vzhľad (miestne noviny v tom čase budovu nazývali „ozdobou Hlavnej ulice“). Po úpravách tu sídlili rôzne banky a od 50. rokov 20. storočia bola v objekte knižnica. [1]

To, že pôvodne išlo o bankovú budovu, potvrdzujú i architektonické prvky na priečelí – úľ na hlavnom štíte a reliéfy kováča a kosca medzi oknami. [2]

Stav historickej budovy je dobrý. Dnes celý komplex slúži zdravotníctvu.
Stojí v centre mesta.
Fotogaléria
Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Banková budova foto © Viliam Mazanec 7/2015
Poznámky
[1] MOLNÁR, Martin: Potulky po meste s historikom. Michalovce: Pre Mestský úrad Michalovce vydal Jozef Rovňák – EXCEL, s.r.o., 2012. s. 16.
[2] MOLNÁR, Martin: Potulky po meste s historikom. s. 16.