Michalovce - Zlatý býk
obec Michalovce, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
V rokoch 1905 – 1906 si na mieste zbúraného domu dal postaviť poschodový hotel „Zlatý býk“, jeden z najbohatších Michalovčanov – Gabriel Strömpl. Objekt patril k najväčším a najreprezentatívnejších zaradení svojho druhu v celom meste. Rodina Strömplovcov vlastnila i niekoľko miestnych obchodov s mäsom. Traduje sa, že vďaka tomu zdobí priečelie bývalého hotela pozlátená hlava býka. [1]

V rozsiahlych priestoroch budovy sa nachádzala krčma, kaviareň s cukrárňou, hotelová reštaurácia, veľká sála na hostiny a tanečné zábavy, ubytovacia časť, nájomné priestory, kancelária, terasa, garáže, autoopravovňa a čerpacia stanica. Vo veľkej sále sa konali schôdze predstaviteľov mesta a politických strán či spolkov, ale tiež zábavy a plesy. Počas svojej existencie zažila budova aj obdobie „hodinového hotela“. Hrali sa tu divadelné ochotnícke predstavenia, konali prvé zasadnutia komunistov po prevzatí moci a školenia členov ľudových milícií. [2]

Rozsiahla obnova objektu prebehla na prelome 20. a 21. storočia. Ukončená bola v roku 2001. [3]

Stav historickej budovy je veľmi dobrý.
Stojí v centre mesta.
Fotogaléria
Michalovce - Zlatý býk foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Zlatý býk foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Zlatý býk foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Zlatý býk foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Zlatý býk foto © Viliam Mazanec 7/2015Michalovce - Zlatý býk foto © Viliam Mazanec 7/2015
Poznámky
[1] MOLNÁR, Martin: Potulky po meste s historikom. Michalovce: Pre Mestský úrad Michalovce vydal Jozef Rovňák – EXCEL, s.r.o., 2012. s. 14.
[2 - 3] MOLNÁR, Martin: Potulky po meste s historikom. s. 14.