Mliečno (Šamorín) - Kaplnka Nnebovzatia Panny Márie
obec Šamorín, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka postavená v roku 1913 zo zbierok a darov veriacich. Posvätil ju vtedajší šamorínsky farár na deň Nanebovzatia Panny Márie, 15. augusta. [1] Ide o jednoloďový sakrálny objekt s polygonálnym uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Veža je zakončená strechou v tvare ihlana.

Nad oltárom je drevená socha Panny Márie, po oboch stranách kaplnky sú ďalšie sochy: socha Ježišovho Srdca, socha Panny Márie ako Kráľovnej ruženca a sochy sv. Jozefa, sv. Alojza, sv. Floriána a sv. Antona. [2]

Rekonštrukcia.

Interiér kaplnky bol zrekonštruovaný v rokoch 2012 – 2013. Pri tejto príležitosti sa do okien kaplnky umiestnili farebné vitráže znázorňujúce známe svätice uhorského pôvodu. [3]