Mnešice (Nové Mesto nad Váhom) - ranobarokový kaštieľ
obec Nové Mesto nad Váhom, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne ranobarokový objekt postavený v druhej polovici 17. storočia. Prestavaný bol v druhej polovici 18. storočia. Posledná adaptácia sa uskutočnila v 20. storočí. Bola to dvojpodlažná, trojkrídlová budova s dvojtraktovou dispozíciou, na ktorú nadväzovali tri krídla prízemných hospodárskych stavieb uzatvárajúce pozdĺžny dvor. Staršie jadro tvorila dvorová časť s hladkou otvorenou arkádou a ranobarokovými oknami. Hlavná fasáda bola akcentovaná vystupujúcim stredným rizalitom, ktorý vyznačoval hlavnú sálu, členená pilastrami a bohatou neskorobarokovou štukovou ornamentikou na pilastroch a šambránach okien. Miestnosti boli prístupné zo spoločnej chodby a mali fabiónové stropy s vytiahnutou rímsou. [1]

Na mieste, kde kedysi stál ranobarokový kaštieľ, naposledy vo vlastníctve rodu Pongrácz, sú dnes zvyšky parku s kedysi veľmi starými porastmi vzácnych stromov, najmä gaštanov. Zachovalo sa torzo komplexu jednopodlažných budov, v ktorých žilo služobníctvo. Dnes patria mestu a žijú v nich sociálne slabšie rodiny. [2]