Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej
obec Modra, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka z druhej polovice 18. storočia, stavaná do centrálneho pôdorysu. Vo vnútornej časti sú arkády, kryté pruskou klenbou, centrálna časť je krytá kupolou. [1]

Hlavný oltár je pseudogotický s drevenou sochou Panny Márie z 18. storočia. [2] Kaplnku dal postaviť v roku 1760 farár Juraj Komparič z Modry. Slúžila pre sviatosť krstu a aj ako miesto uloženia tiel zosnulých rehoľných sestier pred pohrebom. [3] Malý sakrálny objekt je situovaný pri dnes už neexistujúcej Dolnej bráne a v blízkosti dnešnej katolíckej fary.

Rekonštrukcia.

V roku 1993 bola časť strechy a obvodný múr pri nehode nákladného auta poškodené. V roku 2010 bola kaplnka opravená a požehnaná 5. augusta 2011 na sviatok Panny Márie Snežnej. [4]

Stav kaplnky je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu.
Nachádza sa v juhovýchodnej časti mesta.
Fotogaléria
Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej foto © Jana Lacková 11/2015Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej foto © Jana Lacková 11/2015Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej foto © Jana Lacková 11/2015Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej foto © Jana Lacková 11/2015Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej foto © Jana Lacková 11/2015Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej foto © Jana Lacková 11/2015Modra - Kaplnka Panny Márie Snežnej foto © Jana Lacková 11/2015