Moravany nad Váhom - Kostol Ružencovej Panny Márie
Dolný kostol
obec Moravany nad Váhom, okres Piešťany, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Neoklasicistický kostol postavený v rokoch 1871 – 1873. Opravený bol v roku 1913 a 1940. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a s vežou čiastočne predstavanou na osi stavby. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami, ktoré dosadajú na rímsy vstavaných pilierov. Exteriér je členený pilastrami a architektonickými článkami v novoklasicisticko-romantickom duchu. [1] Veža je zakončená ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty.

Vnútorné zariadenie je barokové z konca 18. storočia, prenesené pravdepodobne zo starého kostola. Hlavný oltár s konkávne komponovanou stĺpovou architektúrou a volútovým štítom mal v strede krucifix a na štíte obraz Panny Márii, medzi stĺpmi sú barokové sochy sv. Barbory a Alžbety. Nahradil ho novší oltár. Baroková kazateľnica so sochami štyroch evanjelistov a Krista na rečništi má sochu sv. Michala archanjela na baldachýne. Kamenná baroková krstiteľnica pochádza z druhej polovice 18. storočia. [2]

Dolný kostol Panny Márie Ružencovej bol podľa iného zdroja postavený v rokoch 1866 - 1873 ostrihomským staviteľom Prokopom za 5 233 zlatých a vybavenie interiéru stálo 1 834 zlatých. Pôvodne bol hlavný oltár prenesený z hlavného kostola, terajší s obrazom Panny Márie Ružencovej, patrónky kostola a sochami sv. Petra a Pavla bol postavený v rámci renovácie kostola v roku 1913. Veža bola postavená v roku 1903. [3]

Fasády kostola boli obnovené v roku 1989. [4]