Moravské Lieskové - Kostol sv. Martina biskupa
obec Moravské Lieskové, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pseudorománsky kostol postavený v roku 1911 na mieste starého gotického kostola, spomínaného v roku 1419 a 1560, z ktorého zostala len časť veže. Ide o trojloďovú baziliku, v architektonických detailoch chápaná novorománsky. [1] Asymetricky umiestnená veža je zastrešená ihlanom. Kostol má ešte jednu nižšiu valcovitú vežu a polygonálne ukončené presbytérium. Fasády sú hladké.

Interiérové vybavenie je z čias stavby kostola. [2]

Pôvodný gotický sakrálny objekt bol zbúraný na podnet farára ThDr. J. Budaya. Nový kostol vysvätili v roku 1912. [3]

Fotogaléria
Moravské Lieskové - Kostol sv. Martina biskupa foto © Jana Lacková 2/2022Moravské Lieskové - Kostol sv. Martina biskupa foto © Jana Lacková 2/2022Moravské Lieskové - Kostol sv. Martina biskupa foto © Jana Lacková 2/2022Moravské Lieskové - Kostol sv. Martina biskupa foto © Jana Lacková 2/2022Moravské Lieskové - Kostol sv. Martina biskupa foto © Jana Lacková 2/2022