Mošovce - kaštieľ
obec Mošovce, okres Turčianske Teplice, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Vznik kaštieľa je nejasný. Kto dal kaštieľ postaviť nie je známe. Je pravdepodobné, že to bola stará stavba, pretože, keď kaštieľ v roku 1760 vyhorel, barón Jozef Révay ho už nedal opraviť, ale sa rozhodol postaviť si nové sídlo. Po presťahovaní Révayovcov využívali starú budovu sluhovia na bývanie. Vraj, keď si Révayovci postavili nový kaštieľ, dali poschodie svojho starého sídla rozobrať, pretože si podľa nich sluhovia nezaslúžia bývať v ich panských komnatách. [1]

Pravdepodobne išlo o dvojpodlažnú budovu s pôdorysom v tvare písmena L. Miestnosti na poschodí mali asi trámové stropy. Miestnosti na prízemí boli zaklenuté valenými klenbami. Z dvoch strán bol kaštieľ obohnaný múrom, ktorý je ešte dnes vysoký asi 1,5 m. Dôkazom veľkosti a rozsiahlosti kaštieľa je fakt, že do roku 1920 v ňom bývalo súčasne sedem mošovských rodín. Kaštieľ bol asanovaný v roku 1952. [2]

Objekt stál v severnom rohu rozsiahleho mošovského námestia. [3]
Poznámky
[1] TATÁR, Jozef: Mošovce v historickej, kultúrnej a prírodnej mozaike. Mošovce: Obecný úrad Mošovce, 2003. s. 41.
[2 - 3] TATÁR, Jozef: Mošovce v historickej, kultúrnej a prírodnej mozaike. s. 41.