Mostová - Kalvária
obec Mostová, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Trojfigurálna skupina Ukrižovania z roku 1760. Dnešná kompozícia sôch je s najväčšou pravdepodobnosťou sekundárna. Postavy Panny Márie a sv. Jána sú osadené na predných pilieroch ohrady, čím sú akoby bez vzťahu ku Kristovi na kríži, stojacemu za nimi. Sochy boli osadené do tejto pozície len v súvislosti s ohradením, pôvodne zaiste stáli na samostatných podstavcoch po bokoch kríža. [1]

Kríž s ukrižovaným Kristom je osadený na pôvodnom volútovom podstavci a vyrastá zo štylizovaného kamenného návršia, doplneného v strede lebkou s prekríženými hnátmi. Ide o ikonografický motív Adamovej lebky, objavujúci sa v umení už od 9. storočia. Podľa stredovekej symboliky, vychádzajúcej tiež z teológie sv. Pavla (Rim 5, 12-21), bol totiž Adam, prvý človek, s ktorým prišiel na svet hriech, pochovaný práve na mieste, kde bol ukrižovaný Kristus, prinášajúci svetu vykúpenie. Sokel kríža nesie dnes už málo výrazný a ťažko čitateľný nápis s datovaním a menom zakladateľa: GEORGIUS / ALT / FUNDATER / ANNO / 1760. Sochy majú umiernený výraz i gestá, čo im s pomerne splývavými drapériami dodáva barokovo-klasicizujúci charakter. [2]

Stav pamiatky je dobrý.
Prístup
Situovaná je pri hlavnej ceste oproti farskému Kostolu Povýšenia sv. Kríža. Je ohradená novodobou ohradou s murovanými nárožnými piliermi. [3]