Motyčky - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
obec Motyčky, okres Banská Bystrica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne jezuitský kostol postavený spolu s misijným domom v rokoch 1753 – 1754 v barokovom slohu. Kostol tvoril severné krídlo ústredného dvora misijného domu, obklopeného z troch strán ostatnými krídlami. Po požiari v 20. storočí misijný dom čiastočne zbúrali a úplne prestavali. Ide o jednoloďový priestor so segmentovým oltárnym uzáverom a do štítového priečelia vstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté českou plackou, loď dvoma poľami pruskej klenby, ktoré sú zdobené štukovými rokajovými a mriežkovými ornamentmi, nad hlavným oltárom s iluzívnou balustrádou. Sakristia stojí za presbytériom v osi kostola. [1] Veža je zastrešená ihlanom, ktorý dosadá na terčíkovú rímsu. Fasády sú členené lizénovým rámovaním a polkruhom zakončenými oknami.

Hlavný oltár s barokovou stĺpovou architektúrou a volútovým nadstavcom má uprostred obraz Nanebovzatia Panny Márie, nad ním v nadstavci je menší obraz Najsvätejšej Trojice. V interkolumniách sú novšie sochy sv. Sebastiána a sv. Floriána. [2]

Rímskokatolícky kostol Nanebovzatia Panny Márie je najstarším objektom v obci. Jezuiti ho spolu s malým kláštorom (misijným domom) vybudovali v roku 1754 a slávnostne bol vysvätený v roku 1755. Od tohto obdobia boli Motyčky z hľadiska cirkevnosprávneho usporiadania samostatnou farnosťou, ktorá sa oddelila od farnosti na Španej Doline. Prvý predstaveným jezuitskej misie bol páter Jozef Spengler. Komplex je momentálne vlastníctvom Kongregácie Najsvätejšieho Vykupiteľa – redemptoristov a konajú sa v ňom pravidelné omše. [3]