Mýtne Ludany - Kalvínsky kostol
obec Mýtne Ludany, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1784 – 1785 bez veže. Sakrálna stavba získala vežu až v roku 1802. Po požiari v roku 1814 bol kostol obnovený. Opravovali ho v roku 1864, 1934 a 1958. Je to sieňová stavba so segmentovým oltárnym uzáverom a predstavanou vežou, zaklenutá pruskými klenbami. Trojpodlažná veža je zakončená novou barokovou baňou s laternou z roku 1934. [1] Veža má lizénové rámovanie. Fasády stavby sú hladké.

Obradový stôl je kamenný z roku 1814. Kazateľnica je klasicistická z roku 1796, s rokokovou zvonkovou strieškou. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza bohoslužobný tanier z roku 1753, kalichy z roku 1732 a 1845, dve pokladničky z roku 1815. [2]