Ňagov - Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky
obec Ňagov, okres Medzilaborce, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol trojpriestorového typu východoslovenských sakrálnych objektov postavený v roku 1793. Opravený bol po druhej svetovej vojne. Pôdorysná schéma so štvorcovým presbytériom, takmer štvorcovou loďou a menšou predsieňou v priestore pod vežou. Klenby sú pruské, len v presbytériu je valená klenba. V exteriéri je trojpriestorovosť akcentovaná strešnými vežičkami a barokovou baňou na veži. [1] Predstavaná veža je nízka a robustná. Fasády sú členené polkruhovo ukončenými oknami.

Hlavný oltár baldachýnového typu je z konca 18. storočia. Trojetážový ikonostas s rokokovými a klasicistickými ornamentmi je od Michala Mankoviča z roku 1831. Doplnený bol v druhej polovici 19. storočia. [2]

Ňagov má jednu z najstarších kultúrnych pamiatok v laboreckom regióne, renesančný zvon z prvej polovice 17. storočia. Zvon bol zachránený po požiari dreveného kostola. Približne v roku 1793 bol dokončený dnešný murovaný chrám, ktorý je zasvätený „Zosnutiu Presvätej Bohorodičky“, predtým bol zasvätený „sv. Michalovi, archanjelovi“ o čom svedčí aj ikona starého ikonostasu pochádzajúca z roku 1831 od maliara Michala Mankoviča. [3]