Nálepkovo - Evanjelický kostol
Vondrišel
obec Nálepkovo, okres Gelnica, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený koncom 18. storočia bez veže. Sieňový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom, zaklenutým konchou, v sieni sú dve polia pruskej klenby a v strede česká placka. Nad vstupom sa nachádza murovaná stĺpová empora, podklenutá tromi českými plackami. Hlavná fasáda je členená lizénovým rámovaním a polkruhovo zalomeným murovaným štítom. Bočné fasády majú náznaky stredných rizalitov. [1]

Murovaný oltár je klasicistický zo začiatku 19. storočia. Stĺpová oltárna architektúra so segmentovým tympanónom a vázami má uprostred neskorší obraz Krista a Samaritánky od J. Czauczika z obdobia okolo roku 1840. Kazateľnica a krstiteľnica sú luisézne z konca 18. storočia. Organová skriňa je klasicistická z druhej polovice 18. storočia, trojdielna, vo vrchole so štyrmi vázami. Lavice sú empírové z prvej polovice 19. storočia. Na bočniciach majú kanelované pilastre a meandrovú ornamentiku. [2]

Evanjelický kostol mohol byť vybudovaný až v rokoch 1785 - 1789 na základe tolerančného patentu cisára Jozefa II.. [3]

Stojí v centrálnej časti obce.
[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku II. s. 352 - 353.