Nebojsa (Galanta)
obec Galanta, okres Galanta, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ postavený okolo roku 1600. Bola to dvojpodlažná bloková budova, pôvodne so štyrmi krídlami a štyrmi nárožnými vežami, obklopená priekopou. Fasády boli pozmenené v 18. storočí, renesančné okná nahradili väčšími. Objekt si ešte do druhej polovice 20. storočia zachoval pevnostný charakter. Miestnosti boli zaklenuté čiastočne renesančnými valenými klenbami s lunetami a krížovými klenbami, čiastočne barokovými segmentovými a valenými s podkasanými lunetami. [1]

Vlastník kaštieľa spoločnosť Prevas, mienil v 90. rokoch z kaštieľa Nebojsa vybudovať hotelové liečebné zariadenie s využitím termálneho vrtu na pozemku. Pre nedostatok peňazí kaštieľ naďalej chátral. Podľa Mareka Zelinu z Krajského pamiatkového úradu tomu dopomohli aj miestni občania, ktorí pamiatku začali kvôli stavebnému materiálu rozoberať. Na vlastníka preto uvalili exekúciu. Historický objekt sa ocitol v dražbe. Nenašiel sa však záujemca, ktorý by ho chcel opraviť a využívať. Hoci Pamiatkový úrad SR ponúkol štátu predkúpne právo, Ministerstvo kultúry SR sa pre jeho kúpu nerozhodlo. Stavebný úrad Galanta požiadal preto o asanáciu objektu. Jediným orgánom, ktorý môže navrhnúť zrušenie kultúrnej pamiatky, je Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. Úrad však skonštatoval prítomnosť pamiatkových hodnôt, kvôli ktorým nepovolili kaštieľ zbúrať. Kaštieľ za svoju záchranu môže vďačiť renesančným klenbám, dreveným stropom i hradobným múrom, či pôvodným pivniciam. Ministerstvo kultúry mu však nepomohlo. Zaoberalo sa podaním trestného oznámenia za zanedbanie povinnosti jeho správy. [2]

V Nebojsa stál už v 16. storočí renesančný palác. Názov obce i kaštieľa označuje vežu ako posledné útočisko na hrade. V 17. storočí sa z neho stalo reprezentačné sídlo. Neskôr sa neďaleko kaštieľa vybudoval aj anglický park, ktorý v roku 1945 vyrúbali a premenili na pole. Za socializmu ho vlastnil Štátny majetok Galanta a slúžil na bývanie. Vlastník zanedbával jeho údržbu a preto začal pomaly chátrať. V 80. rokoch o kaštieľ prejavil záujem Osvetový ústav Bratislava, ktorý tu chcel vytvoriť školiace stredisko. Zámer však nikdy nezrealizoval. Na kaštieli Nebojsa pri Galante sa podpísal zub času i chamtivosť miestnych obyvateľov. [3]

Zabudnite.
Súčasný stav a využitie
Stav kaštieľa je strašidelný! Ide o malé torzo z pomerne rozložitého objektu. Zánik pamiatky na slovenský spôsob – rozkrádanie a ľahostajnosť.
Fotogaléria
Kaštieľ Nebojsa zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, začiatok 20. storočia)Kaštieľ Nebojsa zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, začiatok 20. storočia)Kaštieľ Nebojsa foto © Imrich Kluka 11/2009Kaštieľ Nebojsa foto © Imrich Kluka 11/2009Kaštieľ Nebojsa foto © Imrich Kluka 11/2009Kaštieľ Nebojsa foto © Imrich Kluka 12/2011Kaštieľ Nebojsa foto © Imrich Kluka 12/2011
[2 - 3] JURÍKOVÁ, Lenka: Chátrajúci kaštieľ Nebojsa sa búrania obávať nemusí. 4. október 2007.