Nechválova Polianka - Chrám sv. Michala archanjela
obec Nechválova Polianka, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1788. Obnovený bol v roku 1863. Menšie opravy sa uskutočnili začiatkom 20. storočia. Jednoloďový kostol s rovným uzáverom presbytéria, sakristiou a predstavanou vežou. Priestory sú kryté českými plackami. Typologicky patrí do skupiny tzv. trojpriestorových východoslovenských kostolov, ktoré projektovala tereziánska stavebná kancelária. [1] Veža je krytá barokovou baňou s laternou. Fasády sú hladké a členené polkruhovo zakončenými oknami. Je to jednoduchá sakrálna stavba, s masívnou a nízkou vežou.

V obci bol asi pravoslávny kostol už začiatkom 17. storočia. Existoval určite pred rokom 1623, ale v tom roku nemal vlastného farára. Od polovice 17. storočia v ňom pôsobili uniatskí, neskôr gréckokatolícki farári. [2]