Neded - Kostol sv. Michala archanjela
obec Neded, okres Šaľa, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1780. Jednoloďový kostol s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a so vstavanou vežou. Priestor je zaklenutý pruskými klenbami s medziklenbovými pásmi, dosadajúcimi na vtiahnuté piliere s rímsovými hlavicami. Fasády sú členené lizénovým orámovaním. Veža tvorí mierny rizalit štítového priečelia a je zakončená laternovou cibuľovitou kupolou. [1]

V interiéri sa nachádzajú dva bočné oltáre – Panny Márie, klasicistický z roku 1811, Božského srdca z roku 1881 s oltárnym obrazom od P. Kocsissa z roku 1885. Klasicistická kazateľnica je z čias stavby kostola s pletencovým ornamentom a figurálnymi reliéfmi. Kamenná krstiteľnica s dreveným vrchnákom a súsoším Krstu Krista je klasicistická z konca 18. storočia. [2]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola uvádza rokokový kalich z polovice 18. storočia, klasicistickú kadidelnicu z konca 18. storočia, s tepaným dekorom pletenca. [3]