Nitra - Kanonický dom 1
obec Nitra, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistická palácová stavba z rokov 1818 – 1821. Dal ju postaviť biskup Jozef Kluch pre kanonikov. Neskôr bola z časti empírovo prestavená. Je to jednoposchodový objekt s pôdorysom obdĺžnikového tvaru s prístavbou vo dvore do pravého uhla. Vstupná brána je kópiou dnes už nejestvujúcej brány zoborského kláštora. Nad vstupnou bránou je umiestnený dekoračný motív erbu nesený dvoma anjelmi (autorom pôvodného, neskôr poškodeného je sochár Vavrinec Dunajský, terajší reliéf zhotovil akademický sochár Július Bártfay). Na nároží domu do Hradnej a Východnej ulice stojí socha Atlanta, nesúceho roh prvého poschodia od sochára Vavrinca Dunajského z Ľubietovej z roku 1820. K soche nitrianskeho Altanta, ľudovo nazývaného “Corgoň” sa viaže legenda, ktorá opisuje “Corgoňa” ako mocného kováča, ktorý počas tureckého nebezpečenstva ochránil Horné mesto pred vpádom Turkov. Legenda hovorí, že svojimi mocnými rukami hádzal veľké balvany priamo na rútiacich sa Turkov. [1]
Stav historickej budovy je dobrý.