Nitra - Mariánsky stĺp
obec Nitra, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový stĺp pochádzajúci z roku 1750. Autorom je sochár M. Vogerl. V roku 1956 ho reštauroval K. Makovíny. Na štvorosovom stupňovitom podstavci, zovretom zalomenými volútami, sú reliéfy so scénami zo života Panny Márie. Na rímse zakončujúcej podstavec stoja štyri plastiky – sv. Vojtech, Štefan, Ladislav a Imrich., v strede na vrchole stĺpa je socha Immaculaty. Súsošie zdobené vázami, putti a ornamentikou je ohradené konvexne-konkávne riešenou balustrádou. [1]

Stĺp vznikol ako pamiatka na ukončenie pustošivej morovej epidémie, ktorá postihla Nitru v roku 1749. Morový stĺp dal postaviť biskup Imirich Esterházy. Samotná baroková architektúra stĺpa je polygonálna a zložená z viacerých súčastí. Prvú časť tvorí samotná architektúra stĺpu (schody, sokle), stredná časť s volútami, spodná a horná časť piliera. Súčasťou súsošia bola aj okolitá balustráda spolu s kovovou bránkou. Druhú časť tvoria reliéfy umiestnené v jednotlivých výklenkoch súsošia – reliéf Nanebovzatia Panny Márie, Navštívenia Panny Márie, Zvestovania Panny Márie, Zasnúbenia Panny Márie, okrem toho je v architektúre stĺpu umiestnená kartuša s erbom biskupa Imricha Esterházyho. Na vrchole celého súsošia umiestnená socha Immaculaty stojí na zemeguli (pozlátená, aureola s hviezdičkami). Tretiu časť tvoria sochy a plastiky – socha sv. Štefana Uhorského Kráľa, sv.Ladislava, sv. Imricha, sv. Vojtecha, socha anjela s vežou zo slonovinovej kosti, anjela s domom zlatým, anjel s bránou zlatou, anjel s hviezdou zlatou. Okrem toho na spodnom sokli sú umiestnené štyri vázy. [2]

Spomedzi morových stĺpov na Slovensku patrí medzi najvzácnejšie. Obdobný stĺp zdobí rakúske mestečko Hainburg. [3]

Stav pamiatky je veľmi dobrý.
Námestie Jána Pavla II.
Fotogaléria
Nitra - Mariánsky stĺp (v pozadí Nitriansky hrad) foto © Viliam Mazanec 11/2010Nitra - Mariánsky stĺp foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Mariánsky stĺp foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Mariánsky stĺp foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Mariánsky stĺp foto © Jana Lacková 6/2017Nitra - Mariánsky stĺp foto © Jana Lacková 6/2017