Nitrianska Streda - Kostol sv. Filipa a Jakuba apoštolov
obec Nitrianska Streda, okres Topoľčany, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1785 – 1790. Jednoloďový priestor s mierne zaobleným uzáverom presbytéria. K uzáveru je pristavaná veža a ku nej priliehajú z oboch strán sakristie. Loď mú pruské klenby, dosadajúce na vtiahnuté piliere s rímsovými hlavicami. Na západnej strane lode je murovaný chór. Fasády sú členené lizénovým orámovaním. Priečelie má v strede rizalit zakončený tympanónom, v ktorom je erb Zerdahelyiovcov. [1] Veža je zakončená zvonovitou strechou.

Hlavný oltár je klasicistický z konca 18. storočia. Stĺpová architektúra s tympanónom má obraz sv. Filipa a Jakuba. Klasicistická kazateľnica je z konca 18. storočia. Klasicistická krstiteľnica z konca 18. storočia je z červeného mramoru. Na stene za krstiteľnicou je nástenná maľba znázorňujúca krst Krista. [2]

Významný podiel na stavbe kostola mal najmä Gabriel Zerdahelyi, ktorý sa stal neskôr banskobystrickým biskupom. [3]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 215/1. [4]