Nitrianske Rudno - Kostol sv. Andreja Svorada a Benedikta
Rudno
obec Nitrianske Rudno, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1801? (podľa iných zdrojov v rokoch 1804 – 1816) na mieste staršieho dreveného chrámu, ktorý zhorel. Jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria a do priečelia vstavanou vežou. V interiéri sú pruské klenby. Fasáda je hladká. Veža je krytá nízkym ihlancom. [1]

Hlavný oltár je súčasťou architektúry, má iluzívne maľované architektonické pozadie a predstavanú menzu, tabernákulum a luisézne sochy dvoch cherubínov z druhej polovice 18. storočia. Na pozadí je obraz sv. Štefana kráľa z roku 1880 v pilastrovom orámovaní. Kazateľnica a krstiteľnica sú klasicistické z roku 1801. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 v inventári kostola spomína dva klasicistické svietniky s obrazom v podobe monštrancie zo začiatku 19. storočia. [2]

Kostol bol pôvodne zasvätený sv. Štefanovi kráľovi, čo sa však v roku 1991 zmenilo, pretože sakrálny objekt zasvätili sv. Andrejovi-Svoradovi a Benediktovi. [3]