Nižná Hutka - Kalvínsky kostol
Nižné Hutky
obec Nižná Hutka, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1928 v duchu neskoroklasicistických domácich stavieb z konca 19. storočia. Sieňový priestor s polygonálnym uzáverom a rovným stropom. Na hlavnom štítovom priečelí je akcentovaný rizalit veže, ktorý má na prízemí moderný portál a nad ním sú dve štvorcové okienka. Veža je zakončená ihlancom. [1]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. [2]

Prvý reformovaný kostol vybudovali približne v roku 1648 a bol krytý slamenou strechou, neskôr šindľom. Tam kde je teraz postavený súčasný kostol bol v minulosti cintorín. Pri kopaní základov kostola bolo vykopaných veľa ľudských kostí. [3]

Dňa 26. mája 1991 bol za prítomnosti biskupa reformovanej cirkvi Eugena Miku a ďalších 12 farárov vysvätený v kostole nový 150 kg zvon odliaty z medi a cínu. Pri vysvätení zvona viedol bohoslužby dlhoročný farár obce Nižná Hutka Ľudovít Kozár z Bohdanoviec. [4]