Nižné Raslavice (Raslavice) - barokový kaštieľ
Uhorské Raslavice
obec Raslavice, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ, ktorý bol postavený na začiatku 18. storočia. Neskôr bol upravený v klasicistickom slohu. Ide o starší kaštieľ z dvoch, ktoré sa v obci nachádzajú. Je to prízemná budova obdĺžnikového pôdorysu s dvoma nárožnými vežami. [1] Hospodárska budova, ktorá stojí oproti kaštieľu je zo začiatku 19. storočia. [2]
Dobrý. Objekt má svoje využitie. Slúži ako kláštor.
Bokom od hlavnej cesty, ktorá vedie cez obec. Stojí na miernom kopci za evanjelickým kostolom.
Fotogaléria
Nižné Raslavice - barokový kaštieľ zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1910)Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - hospodárska budova kaštieľa z 19. storočia foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - hospodárska budova kaštieľa z 19. storočia foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - hospodárska budova kaštieľa z 19. storočia foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - hospodárska budova kaštieľa z 19. storočia foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - záhrada kaštieľa foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - záhrada kaštieľa foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - Kaplnka Panny Márie v záhrade kaštieľa - v súčasnej dobe kláštora foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - Kaplnka Panny Márie v záhrade kaštieľa - v súčasnej dobe kláštora foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012Nižné Raslavice - barokový kaštieľ foto © Viliam Mazanec 8/2012
Poznámky
[1] POLLA, Belo: Hrady a kaštiele na východnom Slovensku. Košice: Východoslovenské vydavateľstvo, 1980. s. 106.
[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta a i.: Súpis pamiatok na Slovensku II. Bratislava: Obzor, 1968. s. 386.